Att bygga med bomber

Att bygga med bomber är ett projekt som innefattar ett antal olika verk som behandlar samma ämne; bomberna i Laos, dess påverkan på människorna och landskapet och den transformationsprocess de genomgått.

Bakgrund:

Mellan 1964 och 1973 släppte USA mer än två miljoner ton bomber över Laos. Inbördeskriget i Laos kallas i USA för The Secret War då USA:s högsta ledning länge höll det hemligt för allmänheten och i Laos oftast för Det Amerikanska Kriget då de segrande kommunisterna uppfattade och ville måla upp USA som den verkliga fienden. Laos är fortfarande världshistoriens mest bombade land om man räknar bomber per invånare. Idag, nästan 50 år efter krigsslutet är det fortfarande fler aktiva bomber än människor i Laos enligt alla beräkningar. Människor i Laos har levt med bomber i vardagen i ett halvt sekel och under den tiden hunnit lära sig att frukta dem, men också hur man kan bruka dem. I vissa regioner är bombmetall ett vanligt byggnadsmaterial och råmaterial när man smider bruksföremål. Det är också en eftertraktad handelsvara som säljs till gjuterier där det smälts ner och görs om, oftast till armeringsjärn. Bomberna i Laos får också ständigt nya användningsområden i takt med den tekniska och politiska utvecklingen i landet. När det för första gången har blivit möjligt för människor att kunna titta på utländsk satellit-TV används bomber som byggnadsmaterial när parabolantennerna poppar upp på landsbygden. De senaste tio åren har bomberna blivit en av de största turistattraktionerna i bombade regioner. Istället för att bruka bombmetallen praktiskt eller sälja den har vissa börjat samla på bomber i något som påminner om privata museer, andra reser bomber som minnesmärken över kriget och släktingars lidanden. Samtidigt skördar de odetonerade bomberna stadigt nya offer varje år.

Verk:

Att bygga med bomber – En fotografisk studie av hur bomber och flygplansdelar används som material och som symbol (minnesmärke el. attraktion) i Xieng Khouang regionen i Laos.

Stigar genom smittat land – Enligt den statliga bombröjningsmyndigheten i Laos (UXO Lao) är endast 0,2 % av landets yta garanterat helt röjd från bomber. När man vandrar ute på landsbygden i Laos har stigar en särskild betydelse som säker mark.

Cause – Texterna är utdrag ur UXO Lao:s olycksfallsrapportformulär, ur kategorin Cause. Det ger en inblick i en vardag där alla aktiviteter potentiellt är farliga, varje gång man är ute och går, gräver i marken, tänder en eld osv. Men också hur det upptrissade priset på bombmetall lockar ut många att leta efter bombmetall, en mycket farlig sidoinkomst.

Cafard - En samling texter, föremål, citat, teckningar och referenser som alla kretsar kring bomberna i Laos. Barnsånger, citat från CIA veteraner, propagandamaterial, arkivbilder, bombsplitter mm ingår i samlingen.

Att bygga med bomber (part II) – En modell av ett typiskt hus på landsbygden i Xieng Khouang regionen. Modellen är delvis uppbyggd av en modellflygplansbyggsats, en B-26K Counter Invader, ett av de plan USA bombade Laos med under kriget. Alla detaljer i modellen där metall från bomber eller flygplan används i "verkligheten" är tillverkade av delar från byggsatsen.

Tham Piu grottan – Dubbelexponerat fotografi av Tham Piu grottan, utifrån mynningen och inifrån grottan. Historien om inbördeskriget i Laos varierar kraftigt beroende på vilken källa man hämtar sin information ifrån. CIA, som var de som var drev kriget i Laos för USA:s räkning, kallar fortfarande kriget för en framgång, de hävdar att de gjorde vad de kunde för att hjälpa vissa utsatta folkgrupper och försökte stoppa kommunisterna från att ta makten med våld. I den kommunistiska diktaturen Laos har det länge varit historien om kampen mellan de goda kommunisterna och imperialisterna USA och deras marionetter, det är dock en historia som nu skrivs om i takt med den politiska förändringen i Laos. Tham Piu grottan är en plats där historieskrivningarna fortfarande radikalt skiljer sig åt, det är också den enda plats i regionen där ett monument över krigets offer har rests. Vad som är säkert är att USA bombade den och dödade över 370 människor inuti i grottan. I Laos menar man att det var civila som gömde sig undan de dagliga bombattackerna (vissa regioner blev i snitt bombade var nionde minut i nio år och många människor bodde i grottor under kriget). CIA hävdar att det var Nordvietnamesisk militär, som bistod kommunisterna i Laos under kriget, som gömde sig i Tham Piu grottan.